4 Σεπτεμβρίου, 2017

Ψάρι “ληστί-πλατάνι”

Ψάρι “ληστί-πλατάνι”  από την λίμνη Βόλβη με ριζότο φούρνου

 

Υλικά για ριζότο:


  • 1 ½ φλ. ρύζι για ριζότο( arborio ή carnaroli)
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 1 φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • ½ σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 4 κ.σ. λευκό κρασί
  • 1 κλωνάρι άνιθο ψιλοκομμένο
  • 1 κλωνάρι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ σταφίδες μουλιασμένες σε νερό
  • 1 λίτρο ζωμό κότας (καυτό)
  • 3 κ.σ. γεμάτες τριμμένη παρμεζάνα
  • 1 κ.σ φρέσκο χυμό λεμόνι
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

 

Υλικά για το ψάρι:

  • 300 γρ ψάρι ληστί (φιλεταρισμένο-ξελεπιασμένο)
  • 100 γρ αλεύρι
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Ηλιέλαιο για τηγάνισμα

 

Εκτέλεση για το ριζότο φούρνου



Ανάβουμε το φούρνο στους 170 C, στον αέρα. Τοποθετούμε ένα μικρό πυρήμαχο σκεύος στη μεσαία σχάρα να ζεσταθεί. Λιώνουμε το βούτυρο σε μικρή κατσαρόλα, σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2΄-3΄ να γίνουν διάφανα.
Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε να λαδωθεί καλά. Σβήνουμε με το κρασί. Αφού εξατμιστούν οι αλκοόλες, για 1΄-2΄, προσθέτουμε το ζωμό καυτό και το σουρωμένο υγρό. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να πάρει μία βράση για 1΄-2΄. Τότε το αδειάζουμε στο καυτό πυράντοχο σκεύος και το ψήνουμε για 15΄. Σε αυτήν τη φάση είναι μισοέτοιμο και με λίγη σάλτσα. Πασπαλίζουμε τότε με την παρμεζάνα, ανακατεύουμε και ελέγχουμε το αλατοπίπερο,άνιθο, δυόσμο, χυμό λεμόνι και τις σταφίδες. Ψήνουμε για επιπλέον 5΄.
Σερβίρουμε το ρύζι αμέσως μόλις το βγάλουμε από το φούρνο σε. Πασπαλίζουμε με φλούδες παρμεζάνας και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

 

Εκτέλεση για το ψάρι “ληστί-πλατάνι”



Σκουπίζουμε πολύ καλά το ψάρι με χαρτί και αλατοπιπερώνουμε, περνάμε από αλεύρι και τηγανίζουμε πολύ καλά μιάς και το συγκεκριμμένο ψάρι έχει πάρα πολλά μικρά κόκκαλα.

Παρουσίαση

Τοποθετούμε σε βαθύ πιάτο το ριζότο φούρνου, από πάνω το τηγανιτό ψάρι και ραντίζουμε με τοπικό ελαιόλαδο.

 

*Ευχαριστώ πολύ την φίλη και παλιά συμμαθήτρια μου Χριστίνα Καραγκιόζη για την βοήθεια –έμπνευση της τοπικής συνταγής από το χωριό της Μικρής Βόλβης, η οποία στην αυθεντική της εκτέλεση είναι με ρύζι πιλάφι και το ψάρι μαγειρεμένο στο φούρνο.

SUBSCRIBE TO NEWSLETTER

H Chef Consulting Club ειναί κοντά
σε όλους αυτούς που αγαπούν την μαγειρική!